Owoce i warzywa
-
25.04.2022
Naukowcy odkryli związek między terminem zbiorów a bakterią E. coli w sałacie rzymskiej
Naukowcy z Departamentu Badań Rolniczych USDA zaczęli odkrywać szczegóły dotyczące wzorca sezonowości epidemii E. coli O157: H7 związanych z pakowaną sałatą rzymską.
-
21.04.2022
Ceny żywności osiągnęły najwyższe wartości od 1990 roku – nowy raport FAO
Światowe ceny żywności osiągnęły w marcu 2022 najwyższy poziom od 32 lat, podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
-
18.04.2022
Badania wskazują na zaskakujące właściwości suszonych śliwek
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.
-
05.04.2022
Santander Sector Flash marzec 2022 – Przetwórstwo owoców i warzyw
Podsumowanie analizy sektora przetwórstwa owoców i warzyw w polskim przemyśle rolno-spożywczym.
-
23.03.2022
Zafałszowanie 20 ton pomarańczy z chloropiryfosem w Hiszpanii
Hiszpańska Gwardia Cywilna skonfiskowała w Alicante 20 ton pomarańczy skażonych chloropiryfosem, które zostały zafałszowane i przeznaczone do sprzedaży.
-
17.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: owoce i warzywa
Kategoria przetworzonych owoców i warzyw oraz gotowych przetworów była kolejną, która skorzystała na wzroście cen transakcyjnych w 2021 r. W efekcie, równolegle do 9-procentowego wzrostu wolumenu eksportu, wartość zwiększyła się o 15%.
-
16.03.2022
Technologia HPP zapewnia bezpieczeństwo żywności bez uszczerbku dla jakości – opinia EFSA
Utrwalanie żywności pod wysokim ciśnieniem (HPP) skutecznie niszczy szkodliwe mikroorganizmy i nie stwarza większych obaw w zakresie bezpieczeństwa żywności niż inne metody obróbki. Są to dwa wnioski z opinii naukowej opublikowanej przez EFSA.
-
09.03.2022
Jak konflikt Rosja-Ukraina wpłynie na sytuację branży rolno-spożywczej?
24 lutego 2022 roku zbrojna agresja Federacji Rosyjskiej na Ukrainę diametralnie zmieniła sytuację polityczno-społeczno-gospodarczą w Ukrainie. Wybuch wojny, a następnie nałożenie przez Unię Europejską oraz inne kraje zachodnie, takie jak USA, Izrael, Japonia i wiele innych, rozległych sankcji gospodarczych na Rosję, już ma i będzie miało dalsze znaczące skutki międzynarodowe dla wielu gałęzi gospodarki światowej, w tym branży rolno-spożywczej.
-
07.03.2022
Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r. – część 2
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków.
-
03.03.2022
Santander AGROskop luty 2022: kwestie horyzontalne
W 2021 r. krajowy sektor rolno-spożywczy po raz kolejny osiągnął świetne wyniki w eksporcie. Wartość żywności, która trafiła na rynki zagraniczne, wyniosła prawie 37,4 mld euro, co oznacza wzrost o 9% w porównaniu do wysokiego poziomu z roku 2020. Niewątpliwie obrotom w handlu sprzyjały wysokie ceny na rynku europejskim i globalnym.
-
24.02.2022
Informacje branżowe - warzywa i owoce, styczeń 2022
Sytuacja na rynku jabłek jest wciąż trudna. Rosja szybko rozwija sadownictwo i szkółkarstwo. Chiny zezwalają na edycję genów roślin.
-
17.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022: Kwestie horyzontalne
W grudniu ceny żywności na świecie lekko obniżyły się w relacji do listopada. Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł 133,7 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt m/m. Spadek notowań to efekt osłabienia cen czterech, z pięciu, surowców, będących podstawą do wyliczania wskaźnika: zbóż, mięsa, olejów roślinnych i cukru. Wzrost odnotowano w przypadku produktów mlecznych. Pomimo obserwowanego osłabienia, światowe ceny surowców rolnych pozostały na historycznie wysokich poziomach.
-
10.02.2022
Santander AGROskop styczeń 2022 – Owoce i warzywa
W grudniowej prognozie WAPA podwyższyła prognozy unijnej produkcji jabłek (do +11% r/r w UE oraz +26% r/r w Polsce). Wysoka podaż owoców powoduje presję na ceny. Na rynku krajowym od początku sezonu jabłka są tańsze niż rok wcześniej. W grudniu średnia cena skupu owoców deserowych była niższa o 34% r/r.
-
25.01.2022
Miąższ owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora dozwoloną żywnością w UE
W Dzienniku Urzędowym UE z 17 stycznia 2022 r. zostało opublikowane ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2022/47 z dnia 13 stycznia 2022 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek suszonego miąższu owoców kawowca Coffea arabica L. lub Coffea canephora Pierre ex A. Froehner oraz naparu z niego jako tradycyjnej żywności z państwa trzeciego zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470[1].
-
14.01.2022
Mąka z kaki – innowacyjny i prozdrowotny składnik żywności
Mąka z owoców persymony dołącza do grona innowacyjnych składników żywności o właściwościach antyoksydacyjnych, barwiących, zagęszczających i odżywczych.
-
13.01.2022
Światowe trendy w marketingu jabłek
W tym roku według prognoz światowy rynek jabłek doświadczy spadku podaży, jednak przejściowe problemy producentów z Chin i Indii oraz Rosji nie sprawią, że w długofalowej perspektywie sadownicy z pozostałych rynków podyktują ceny. Produkcja jabłek staje się, bowiem coraz bardziej konkurencyjna, a kraje takie jak Turcja, RPA, Ukraina, Węgry, Mołdawia, Serbia oraz Iran istotnie zwiększają własne moce produkcyjne i eksportowe.
-
04.01.2022
Decyzje Prezesa UOKiK wobec sieci Kaufland
Spółka Kaufland Polska Markety wymagała od dostawców obniżenia ceny produktów rolnych i spożywczych już po ich sprzedaży, nieuczciwie wykorzystując swoją przewagę kontraktową. Ponadto wprowadzała konsumentów w błąd co do kraju pochodzenia warzyw. Prezes UOKiK Tomasz Chróstny nałożył na Kaufland Polska Markety blisko 140 mln zł kar w dwóch decyzjach stwierdzających niezgodne z prawem praktyki.
-
04.01.2022
Francja i Austria proszą KE o opracowanie unijnej strategii dot. białek roślinnych
Ministrowie rolnictwa Francji i Austrii podpisali wspólną deklarację dotyczącą wzmocnienia produkcji białek roślinnych, takich jak soja, rośliny strączkowe i nasiona oleiste w UE oraz zwiększenia „samowystarczalności UE”.
-
31.12.2021
Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).
-
30.12.2021
Wytwarzanie aromatu poziomek z wytłoków owocowych
Wytłoki z czarnej porzeczki mogą być wykorzystane do produkcji naturalnego aromatu dzikiej poziomki.
-
23.12.2021
Paszportyzacja polskiej żywności – nowatorski projekt w skali światowej
Skąd pochodzi żywność, jaka jest jej jakość i jakim została poddana zabiegom – konsumenci coraz częściej poszukują wiarygodnych informacji o produktach żywnościowych. Sprawne zbieranie i przekazywanie takich danych wymaga zaangażowania technologii cyfrowych. Pilotaż będzie realizowany na rynku wołowiny, wieprzowiny i ziemniaka.
Nasi partnerzy