Owoce i warzywa
-
20.12.2021
Innowacyjność i wiedza ekspercka odpowiedzią na potrzeby rynku
Przez ostatnich kilka lat obserwowany jest trend promowania żywności funkcjonalnej, lepszej, bardziej urozmaiconej, o wyższych walorach prozdrowotnych. Popyt na takie towary rośnie, a podaż musi za nim nadążać. Przemysł przetwórczy ma od teraz sprzymierzeńca – w Skierniewicach powstał obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Będzie on jednocześnie służył naukowcom i przedsiębiorcom w tworzeniu oryginalnych i odpowiadających najnowszym żywieniowym trendom produktów na bazie owoców i warzyw.
-
17.12.2021
Ceny soku pomarańczowego będą wyższe
Od lat obserwujemy spadek produkcji soku pomarańczowego na świecie. W sezonie 2020/2021 wyprodukowano 1,7 miliona ton soku pomarańczowego, co oznacza 3% spadek na przestrzeni 10 lat. Spada również jego konsumpcja, szczególnie w USA i Unii Europejskiej.
-
16.12.2021
Santander AGROskop IV kw. 2021 – Owoce i warzywa
W sierpniu odnotowano duży wzrost przywozu malin mrożonych na obszar UE. We wskazanym miesiącu spoza Unii przywieziono prawie 12 tys. t mrożonych owoców, tj. o 24% więcej niż rok wcześniej. Co ważne, strumień owoców z Serbii był niższy o 11% r/r. Istotnie wzrosły za to dostawy z Ukrainy. W sierpniu import malin mrożonych z tego kraju był wyższy prawie 200% r/r, co oznacza dodatkowe 3 tys. t. Prawie 70% wolumenu sierpniowego importu z Ukrainy do UE trafiło do Polski.
-
15.12.2021
Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno-spożywczych
1 stycznia 2022 r. Białoruś wprowadza zakaz importu szeregu produktów rolno spożywczych z wybranych państw, w tym Polski.
-
14.12.2021
Stwierdzenie przekroczenia dopuszczalnego limitu aflatoksyn w partii produktu pn. KRESTO Orzeszki ziemne prażone solone, 100 g
Na podstawie kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu zanieczyszczenia produktu aflatoksynami.
-
13.12.2021
Receptury – poznaj zalety oprogramowania do zarządzania centralnym punktem w procesie produkcji żywności
Czy to przemysł mięsny czy napojów albo przemysł cukierniczy, receptura to centralny punkt w procesie produkcji żywności. Wszyscy wiemy, że nawet najmniejsze modyfikacje kompozycji składników mogą mieć ogromny wpływ na smak, jakość i marże.'
-
10.12.2021
Czy w Polsce powstaną sady sokowe?
Produkcja jabłek w Polsce w prawie 100% ukierunkowana jest na produkcję jabłek deserowych, tymczasem co najmniej 60% jej całości trafia do przetwórstwa (soki NFC, zagęszczone soki i inne). Niedopasowanie odmian i technologii produkcji jabłek w Polsce do potrzeb rynku rodzi szereg problemów zarówno dla producentów, przetwórców, jak i handlowców. Czy rozwiązaniem będą sady sokowe?
-
01.12.2021
Cel: Zero wypadków dzięki kolorowym kłódkom LOTO (praktyczny przykład)
Duży przetwórca żywności musi odłączyć zasilanie i zabezpieczyć wszystkie źródła energii maszyn, aby bezpiecznie serwisować urządzenia. Firma wymaga jasnych wskaźników wizualnych, aby szybko zidentyfikować, które z wyspecjalizowanych zespołów zneutralizowały określone źródła energii. W poszukiwaniu odpowiedniego rozwiązania zwróciła się do firmy Brady, światowej sławy specjalisty ds. bezpieczeństwa pracy.
-
23.11.2021
EFSA oceniła nadzwyczajne zastosowania insektycydów w uprawie buraków cukrowych
EFSA zakończyła ocenę zezwoleń nadzwyczajnych przyznanych przez 11 państw członkowskich UE na stosowanie insektycydów na bazie neonikotynoidów na buraku cukrowym w latach 2020 i 2021.
-
18.11.2021
Wpływ umowy o wolnym handlu między Wielką Brytanią a Nową Zelandią na rynek spożywczy
Wielka Brytania i Nowa Zelandia osiągnęły porozumienie w sprawie umowy o wolnym handlu. Na podstawie tej umowy zostaną – na różnych zasadach - zniesione cła na większość produktów w ramach dwustronnego handlu, np. produkty mleczarskie. Jakie są najważniejsze postanowienia dotyczące sektora spożywczego tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
18.11.2021
Podejmij wyzwanie #LongLifeChallenge i pomóż działać na rzecz zdrowszej Europy
Podejmij wyzwanie #LongLifeChallenge i zawalcz o lepsze życie, jedząc 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Pod tym hasłem ruszyła najsmaczniejsza europejska akcja promująca spożywanie lokalnych owoców i warzyw.
-
17.11.2021
Skuteczne etykietowanie, czyli drzwi do systemu ERP i okno na świat!
Oprogramowanie ERP to złożony SYSTEM INFORMATYCZNY, który pozwala gromadzić i zarządzać ogromną ilością produkcyjnych i handlowych danych firmy. Najszybszym sposobem uzyskania dostępu do informacji o asortymencie jest sczytanie, za pośrednictwem skanera, danych zawartych w kodzie kreskowym na każdej etykiecie wygenerowanej z systemu. System ERP Akanea dla Owoców i Warzyw jest w pełni przystosowany do wdrożenia procesu etykietowania i automatyzacji na wszystkich etapach produkcji, magazynowania i logistyki.
-
16.11.2021
Regulacje prawne dotyczące mycia żywności - Abstrakt artykułu
Mycie to jeden z podstawowych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, niezbędny do zachowania odpowiedniego bezpieczeństwa żywności. Procesowi mycia poddawane są nie tylko maszyny i urządzenia mające kontakt z żywnością, ale również i sama żywność.
-
15.11.2021
Jakość handlowa przetworów owocowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, owoców w zalewie lub syropie i innych przetworów słodzonych. Objęto nią 113 podmiotów (49 producentów i 64 sklepy).
-
11.11.2021
Czy rok 2022 przyniesie dalszy wzrost cen żywności?
Na obecną, najwyższą od 20 lat inflację w Polsce wpływ ma m.in. wzrost cen żywności. Najbardziej, bo o ponad 17% rok do roku, wzrosły ceny mięsa drobiowego, a także olejów roślinnych, napojów bezalkoholowych i pieczywa. Czy i jak długo ceny będą rosnąć dalej? Sytuację dużego wzrostu cen surowców rolnych i produktów spożywczych komentuje Jakub Czugała, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
05.11.2021
Roślinny zamiennik mleka z ziemniaków będzie głównym trendem w 2022 r.
Według Waitrose roślinne napoje ziemniaczane mają być jednym z największych trendów żywieniowych w 2022 r. W odżywianiu trendem będzie klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu skupiająca się na zmniejszeniu śladu węglowego jednostki.
-
03.11.2021
Skuteczne i tanie podejście do wykrywania fałszowania pochodzenia - częstego oszustwa w branży spożywczej
Botanicy z Uniwersytetu w Bazylei opracowali model, który może być stosowany do określania pochodzenia żywności w tani i wydajny sposób. Metoda bazująca na nowym modelu została przetestowana i zatwierdzona na truskawkach.
-
02.11.2021
Cronobacter w suszonych owocach, orzechach i nasionach z warszawskich sklepów – wyniki badań
W badaniu określono jakość mikrobiologiczną handlowych gotowych do spożycia produktów spożywczych pochodzenia roślinnego ze szczególnym uwzględnieniem Cronobacter. Występowanie Cronobacter spp. w orzechach detalicznych oraz w mieszankach bakalii, nasion i orzechów stanowiło odpowiednio w 50,0% i 25,0% próbek.
-
29.10.2021
Niepewne prognozy produkcji cukru
Spada zużycie, produkcja cukru i zapasy cukru w Unii Europejskiej. Choć wakacyjne prognozy Komisji Europejskiej mówią o wzroście produkcji cukru w tym sezonie, to z rozmów z producentami z Niemiec, Francji i Polski wynika, że na początku września ze względu na warunki pogodowe zawartość cukru w burakach była stosunkowo niska, co może przełożyć się na poziom produkcji. O sytuacji i prognozach dla rynku cukru mówi Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
27.10.2021
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2022 12-13 stycznia 2022
Targi Sadownictwa i Warzywnictwa TSW 2022 odbędą się w dniach 12-13 stycznia w Ptak Warszaw Expo w Nadarzynie k. Warszawy. XII edycja TSW 2022 już za 77 dni!
-
22.10.2021
Santander AGROskop Wrzesień: Owoce i warzywa
Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował, w drugiej połowie września, raport dot. sytuacji na światowym rynku brzoskwiń i nektarynek. Przewiduje się, że światowa produkcja w sezonie 2021/22 nieznacznie wzrośnie do 21,8 mln t (+2% r/r), pod wpływem wyższych zbiorów w Chinach, które zrekompensują spadek produkcji w Unii Europejskiej oraz w Turcji.
Nasi partnerzy