Dieta i zdrowie
-
30.09.2021
Targi natura FOOD & beECO
W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.
-
17.08.2021
Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021 – raport FAO/WHO
Niniejszy raport przedstawia pierwszą globalną ocenę braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia w 2020 r. i daje pewne wskazówki, jak problem głodu może wyglądać do 2030 r. w scenariuszu dodatkowo skomplikowanym przez trwałe skutki pandemii COVID-19, która problem pogłębiła.
-
16.08.2021
Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności
Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.
-
02.08.2021
Zmiany w genomie roślin bardziej akceptowalne przez konsumentów niż w hodowli zwierząt – wyniki badań naukowych
W produkcji żywności edycję genomu można zastosować w szerokim zakresie zastosowań, w różnych gatunkach i do różnych celów. Naukowcy przyjrzeli się, jakie zastosowania są akceptowane i jak konsumenci oceniają zagrożenia i korzyści wynikające z nowych technologii hodowlanych.
-
22.07.2021
Cukier może zaburzać rozwój mózgu
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
-
07.07.2021
Zawartość sodu w żywności - wytyczne WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała przewodnik dotyczący rekomendowanej zawartości sodu w 18 kategoriach środków spożywczych.
-
06.07.2021
Konsumenci są otwarci na mięso hodowane komórkowo
Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku.
-
05.07.2021
Nowe zobowiązanie UNESDA – branża napojowa w Europie do 2025 r. zmniejszy średnią zawartość cukrów dodanych w napojach o kolejne 10%
W czasie zmieniających się preferencji konsumentów i rosnących oczekiwań w zakresie zdrowia publicznego, zobowiązania te są wkładem branży w to, aby zdrowszy wybór stał się łatwym wyborem w ramach unijnej strategii "Od pola do stołu" i jej kodeksu postępowania dla odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.
-
01.07.2021
Kto kształtuje dyskusje o zdrowym odżywianiu w social mediach?
W internetowych dyskusjach na temat zdrowego odżywiania zdecydowanie brakuje głosu wykwalifikowanych specjalistów i naukowców. Eksperci z Dublin City University oraz Safefood, irlandzkiej instytucji publicznej upowszechniającej wiedzę o żywności i żywieniu, przeprowadzili badanie mające na celu identyfikację najbardziej popularnych użytkowników, grup i tematów związanych z zagadnieniami dietetycznymi na Twitterze.
-
30.06.2021
Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego
Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.
-
25.06.2021
Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.
-
21.06.2021
Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych
„Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
04.06.2021
Bezpieczna i zdrowa żywność na tradycyjnych rynkach sprzedaży żywności w Europie – raport WHO
W dokumencie przedstawiono główne zasady przewodnie bezpiecznego i zdrowego tradycyjnego rynku żywności oraz zaproponowano stopniowe podejście do wdrażania bezpiecznych i zdrowych inicjatyw na rynku tradycyjnej żywności.
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
31.05.2021
Czy miód to dobry wybór dla alergików?
Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.
-
28.05.2021
Szokujący performance obrońców praw zwierząt w Madrycie
W niedzielny poranek 16 maja br. na spacerujących ulicą Cuesta de Moyano w stolicy Hiszpanii czekał niecodzienny widok. Na chodniku pojawiły się olbrzymie styropianowe tacki przypominające te, w których zwykle sprzedawane jest świeże mięso. Zakrwawieni nadzy ludzie „przeznaczeni do spożycia” mieli skłonić przechodniów do refleksji nad „stale rosnącym apetytem na mięso” oraz konsekwencjami, jakie niepohamowana konsumpcja niesie dla zwierząt gospodarskich.
-
27.05.2021
Czy musimy bać się E171 (dwutlenek tytanu) - sytuacja na polskich półkach - raport specjalny FoodFakty
Sprawdź w jakich produktach obecnie stosowany jest w Polsce dwutlenek tytanu (E171). Chroń siebie i swoje dzieci.
-
25.05.2021
Przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu i chorób serca
Ogólnoświatowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców, w tym ekspertów z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, wykazało istnienie związku między spożyciem przetworzonego mięsa a podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia.
-
20.05.2021
Żywność ekologiczna – przetwórstwo, różnice w składzie i wpływ na zdrowie
W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego wykazano, że gdyby przeciętny Europejczyk żywił się wyłącznie mięsem ekologicznym spożywałby od kilku do kilkunastu procent mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilkanaście procent więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
17.05.2021
Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
Nasi partnerzy