Dieta i zdrowie
-
12.11.2021
Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
-
08.11.2021
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe: jakie jest ryzyko rozprzestrzeniania się poprzez transport zwierząt?
EFSA rozpoczęła prace nad nową oceną dotyczącą ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe podczas transportu zwierząt. Ostateczna opinia naukowa ma zostać opublikowana we wrześniu 2022 r.
-
05.11.2021
Roślinny zamiennik mleka z ziemniaków będzie głównym trendem w 2022 r.
Według Waitrose roślinne napoje ziemniaczane mają być jednym z największych trendów żywieniowych w 2022 r. W odżywianiu trendem będzie klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu skupiająca się na zmniejszeniu śladu węglowego jednostki.
-
04.11.2021
Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej – najnowszy raport NIZP PZH – PIB
NIZP PZH – PIB opublikował raport, w którym zaprezentowano wyniki badań dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, które objęły wszystkie grupy ludności Polski. Głównym celem badania było zebranie danych o spożyciu żywności w reprezentatywnych grupach: dzieci, młodzieży, osób dorosłych, w tym osób w starszym wieku oraz wśród wegetarian (dzieci i osób dorosłych) i kobiet w ciąży oraz wdrożenie zgodnej z wytycznymi EFSA metodologii dotyczącej realizacji krajowego badania spożycia żywności oraz przekazanie do EFSA danych o spożyciu żywności w Polsce.
-
13.10.2021
Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych
Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.
-
01.10.2021
Czy tempo metabolizmu zwalnia wraz z wiekiem?
Wiele osób w średnim wieku jest przekonanych, że w młodości mogły jeść do woli bez obawy, że odbije się to na ich masie ciała. Jednak nowe doniesienia naukowe wskazują, że tempo metabolizmu w rzeczywistości osiąga swoją maksymalną wartość znacznie wcześniej i zaczyna zwalniać później niż zwykło się przyjmować.
-
30.09.2021
Żywność roślinna alternatywą produktów mięsnych
Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.
-
30.09.2021
Targi natura FOOD & beECO
W dniach 17-19 września w łódzkiej Atlas Arenie odbyło się najważniejsze i największe wydarzenie branży ekoproduktów w Polsce: Targi natura FOOD & beECO.
-
17.08.2021
Stan bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie 2021 – raport FAO/WHO
Niniejszy raport przedstawia pierwszą globalną ocenę braku bezpieczeństwa żywnościowego i niedożywienia w 2020 r. i daje pewne wskazówki, jak problem głodu może wyglądać do 2030 r. w scenariuszu dodatkowo skomplikowanym przez trwałe skutki pandemii COVID-19, która problem pogłębiła.
-
16.08.2021
Komisja ogranicza zawartość rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności
Komisja ustanawia nowe najwyższe dopuszczalne poziomy kadmu i ołowiu w szerokiej gamie produktów spożywczych. Środki te mają na celu dalsze ograniczenie obecności rakotwórczych zanieczyszczeń w żywności oraz zwiększenie dostępności zdrowej żywności. Wynika to ze zobowiązań podjętych w Europejskim Planie Walki z Rakiem.
-
02.08.2021
Zmiany w genomie roślin bardziej akceptowalne przez konsumentów niż w hodowli zwierząt – wyniki badań naukowych
W produkcji żywności edycję genomu można zastosować w szerokim zakresie zastosowań, w różnych gatunkach i do różnych celów. Naukowcy przyjrzeli się, jakie zastosowania są akceptowane i jak konsumenci oceniają zagrożenia i korzyści wynikające z nowych technologii hodowlanych.
-
22.07.2021
Cukier może zaburzać rozwój mózgu
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
-
07.07.2021
Zawartość sodu w żywności - wytyczne WHO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała przewodnik dotyczący rekomendowanej zawartości sodu w 18 kategoriach środków spożywczych.
-
06.07.2021
Konsumenci są otwarci na mięso hodowane komórkowo
Prognozuje się, że do 2028 r. globalny rynek mięsa hodowlanego osiągnie 352,4 mln USD. Rosnąca świadomość w zakresie dobrostanu zwierząt, rosnący popyt na produkty mięsne, potrzeba większego bezpieczeństwa żywności i rosnący dochód rozporządzalny to tylko niektóre z czynników stymulujących wzrost rynku.
-
05.07.2021
Nowe zobowiązanie UNESDA – branża napojowa w Europie do 2025 r. zmniejszy średnią zawartość cukrów dodanych w napojach o kolejne 10%
W czasie zmieniających się preferencji konsumentów i rosnących oczekiwań w zakresie zdrowia publicznego, zobowiązania te są wkładem branży w to, aby zdrowszy wybór stał się łatwym wyborem w ramach unijnej strategii "Od pola do stołu" i jej kodeksu postępowania dla odpowiedzialnych praktyk biznesowych i marketingowych.
-
01.07.2021
Kto kształtuje dyskusje o zdrowym odżywianiu w social mediach?
W internetowych dyskusjach na temat zdrowego odżywiania zdecydowanie brakuje głosu wykwalifikowanych specjalistów i naukowców. Eksperci z Dublin City University oraz Safefood, irlandzkiej instytucji publicznej upowszechniającej wiedzę o żywności i żywieniu, przeprowadzili badanie mające na celu identyfikację najbardziej popularnych użytkowników, grup i tematów związanych z zagadnieniami dietetycznymi na Twitterze.
-
30.06.2021
Pierwszy przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego
Izraelska firma Future Meat Technologies Ltd. właśnie otworzyła pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa komórkowego, który będzie w stanie wyprodukować 500 kg ‘mięsa’ dziennie. Firma prowadzi rozmowy z amerykańskimi organami nadzoru, aby do końca przyszłego roku rozpocząć sprzedaż swoich produktów w restauracjach.
-
25.06.2021
Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.
-
21.06.2021
Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych
„Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
04.06.2021
Bezpieczna i zdrowa żywność na tradycyjnych rynkach sprzedaży żywności w Europie – raport WHO
W dokumencie przedstawiono główne zasady przewodnie bezpiecznego i zdrowego tradycyjnego rynku żywności oraz zaproponowano stopniowe podejście do wdrażania bezpiecznych i zdrowych inicjatyw na rynku tradycyjnej żywności.
Nasi partnerzy