Dieta i zdrowie
-
12.05.2021
Ocena systemów żywnościowych państw członkowskich UE – raport fundacji Barilla
Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.
-
11.05.2021
Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
-
06.05.2021
Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
04.05.2021
Monosacharyd z zielonych warzyw wpływa na mikrobiotę jelitową
Zielone warzywa są źródłem setki różnego rodzaju związków chemicznych, które po ich spożyciu trafiają do przewodu pokarmowego. Jednym z nich jest sulfochinowoza, którą można wykorzystać do stymulacji wzrostu bardzo konkretnych rodzajów bakterii, stanowiących istotny element mikrobioty jelitowej.
-
30.04.2021
Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra
Jak zaangażować się w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021?
-
29.04.2021
„Owady jadalne a bezpieczeństwo żywności” – nowa publikacja FAO
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
-
05.04.2021
Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity
Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.
-
05.04.2021
Produkty bezglutenowe - kontrola i porady UOKiK
Na 33 przebadane produkty - jeden, wbrew informacjom na etykiecie, zawierał przekroczone normy dla żywności bezglutenowej.
-
26.03.2021
Jedz sezonowo i lokalne - EUFIC wprowadza pierwszą w Europie interaktywną mapę owoców i warzyw
W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021 wg FAO Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie, która zawiera oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.
-
22.03.2021
Miód w walce z wirusami
Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia, który od tysięcy lat znajduje zastosowanie zarówno do celów żywieniowych, jak i leczniczych. W licznych badaniach naukowych wykazano przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, czy też przeciwutleniające właściwości miodu. Znacznie mniej publikacji dotyczy jego przeciwwirusowych właściwości.
-
17.03.2021
Związki fenolowe, koloidy asocjacyjne i stabilność olejów
Olej rzepakowy jest jednym z trzech najczęściej produkowanych olejów na świecie. Cechuje się wysoką zawartością fitosteroli, tokochromanoli, związków fenolowych oraz polienowych (wielonienasyconych) kwasów tłuszczowych. Ze względu na skład kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest bardzo podatny na proces utleniania, który jest główną przyczyną pogorszenia jakości żywności.
-
12.03.2021
Inhibitory cholinoesteraz z żywności w prewencji i wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera
Choroba Alzheimera jest szybko postępującą chorobą wyniszczającą centralny układ nerwowy osób powyżej 65 roku życia, lecz spotyka się przypadki zachorowania po 40 roku życia, zwykle z powodu predyspozycji genetycznych lub uszkodzeń mechanicznych mózgu. Choroba dotyka 50-60% ogółu chorych cierpiących na różne typy demencji.
-
11.03.2021
Naukowcy stworzyli międzynarodową definicję żywności fermentowanej
Panel ekspertów z Międzynarodowego Towarzystwa Naukowego ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) stworzył pierwszą międzynarodową definicję żywności fermentowanej.
-
09.03.2021
Europejski sektor roślinnych alternatyw wzrósł o zawrotne 49% w ciągu dwóch lat
Konsumpcja roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych rośnie w rekordowym tempie w całej Europie. W raporcie przeanalizowano dane z supermarketów z 11 krajów europejskich z ostatnich trzech lat i stanowi on największy i najdokładniejszy jak dotąd przegląd zwyczajów konsumentów produktów roślinnych.
-
02.03.2021
Nowy limit ilości witaminy D w suplementach diety
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia
-
26.02.2021
Kiełki roślin – źródło związków prozdrowotnych
Kiełki ze względu na bogactwo składników bioaktywnych w swoim składzie często wykorzystywane są jako żywność funkcjonalna, która m.in. wspomaga leczenie wielu schorzeń, zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych, zwiększa odporność organizmu.
-
24.02.2021
Skrobie typu OSA jako innowacyjne dodatki stabilizujące układy emulsyjne w żywności
Skrobie OSA wykazują zarówno cechy lipofilowe, jak i hydrofilowe, dzięki czemu efektywnie stabilizują układy emulsyjne. Ponadto, charakteryzują się one niższą temperaturą kleikowania oraz mniejszą podatnością na retrogradacją niż skrobie naturalne.
-
22.02.2021
94 organizacje wzywają KE do odrzucenia ograniczeń roślinnych zamienników nabiału - #StopAm171
Prawie 100 organizacji zrzeszonych przy Europejskim Sojuszu na Rzecz Żywności Pochodzenia Roślinnego (EAPF) wzywa Komisję Europejską i państwa członkowskie UE do odrzucenia poprawki 171 do rozporządzenia 1308/2013. Poprawka 171 cenzurowałaby nazwy i opisy używane przez żywność pochodzenia roślinnego.
-
18.02.2021
Białe ryby ze znakiem MSC – zdrowe dla Ciebie, dobre dla oceanów
Białe ryby to jedne z najpopularniejszych ryb wśród polskich konsumentów. Wybierając dorsza, mintaja, mirunę, morszczuka czy halibuta warto sprawdzić także czy posiadają one niebieski certyfikat MSC, dzięki czemu nasz wybór przysłuży się zachowaniu zdrowych ekosystemów morskich.
-
16.02.2021
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na Arsen nieorganiczny
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
-
11.02.2021
Lidl opracowuje pierwszy standard bioróżnorodności dla rolnictwa konwencjonalnego w ramach GLOBALG.A.P.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.
Nasi partnerzy