Dodatki i składniki
-
05.11.2021
ANSES opublikowała wskazówki dot. oceny ryzyka dla zdrowia nanomateriałów w żywności, m.in. dwutlentku tytanu
Agencja ANSES opublikowała wskazówki dotyczące metodologii oceny ryzyka dla nanomateriałów technicznych stosowanych jako dodatki do żywności i składniki o funkcji odżywczej.
-
05.11.2021
Zespół ds. Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety
Zespół do spraw Suplementów Diety określił maksymalne poziomy selenu i molibdenu w suplementach diety oraz kontynuował prace dot. listy substancji i surowców roślinnych, które nie powinny być stosowane w suplementach diety.
-
04.11.2021
Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej – najnowszy raport NIZP PZH – PIB
NIZP PZH – PIB opublikował raport, w którym zaprezentowano wyniki badań dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, które objęły wszystkie grupy ludności Polski. Głównym celem badania było zebranie danych o spożyciu żywności w reprezentatywnych grupach: dzieci, młodzieży, osób dorosłych, w tym osób w starszym wieku oraz wśród wegetarian (dzieci i osób dorosłych) i kobiet w ciąży oraz wdrożenie zgodnej z wytycznymi EFSA metodologii dotyczącej realizacji krajowego badania spożycia żywności oraz przekazanie do EFSA danych o spożyciu żywności w Polsce.
-
29.10.2021
Poziom witaminy D w suplementach: KE zastosowała nową procedurę rozwiązującą problem wprowadzenia suplementów na różne rynki UE
30 września 2021 r. Komisja Europejska przyjęła pierwszą opinię opartą na nowej procedurze wprowadzonej rozporządzeniem w sprawie wzajemnego uznawania. Procedura rozwiązywania problemów ma na celu poprawę stosowania przepisów dotyczących wzajemnego uznawania w celu ułatwienia sprzedaży w UE produktów, które nie podlegają ogólnounijnej harmonizacji i są legalnie wprowadzane do obrotu w jednym państwie członkowskim.
-
21.10.2021
NOWE PRZEPISY: Ograniczenie stosowania ekstraktów z zielonej herbaty
Komisja Europejska (KE) przedstawiła projekt aktu prawnego ograniczającego stosowanie ekstraktów z zielonej herbaty w żywności. Aktualna wersja projektu Rozporządzenia Komisji nie przewiduje okresu przejściowego.
-
18.10.2021
Nowe standardy znakowania miodu w UE?
Ze względu na coraz większą ekspansję europejskiego rynku miodu przez pozaunijnych producentów, którzy często stosują nieuczciwe praktyki w postaci np. dodawania do miodu cukru, konieczne stało się podjęcie dyskusji nt. nowych standardów w odniesieniu do znakowania miodu.
-
13.10.2021
Wycofanie określonych partii suplementu diety „Moja Figura – Ograniczenie Łaknienia” 60 kapsułek ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
GIS został poinformowany o prowadzonym przez firmę Aura Herbals Sp. z o.o., wycofaniu produkowanych przez nią suplementów diety ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
-
12.10.2021
Sprostowanie do rozporządzenia nr 1169/2011
Opublikowano sprostowanie do polskojęzycznej wersji rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności...
-
06.10.2021
Deklaracja zawartości ekstraktu w oznakowaniu koncentratu pomidorowego
Informacją charakteryzującą koncentrat pomidorowy i determinującą wybór konsumenta jest informacja o zawartości ekstraktu.
-
04.10.2021
Karmin (E120) odpowiedni dla wegetarian i wegan?
Dodatek E120 wzbudza wiele emocji wśród osób stosujących dietę wegańską i wegetariańską. Pod tą nazwą kryje się koszenila, zwana także kwasem karminowy lub karminem
-
30.09.2021
Żywność roślinna alternatywą produktów mięsnych
Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.
-
28.09.2021
Roślinne koncentraty barwiące to naturalny wybór w produkcji żywności na bazie roślin
Polski konsument coraz chętniej sięga po alternatywy mięsa. Dodatki takie, jak sztuczne barwniki, mogą jednak skutecznie zniechęcić tych, dla których ważna jest zdrowa dieta. Żywność Barwiąca EXBERRY® daje producentom możliwość tworzenia efektownych produktów roślinnych z czystą i zrozumiałą etykietą.
-
27.09.2021
Napoje alkoholowe hard seltzer z dużym potencjałem wzrostu
Amerykańskie badania rynku dowodzą, że napoje typu hard seltzer to jedna z najbardziej rozwijających się kategorii w branży napojów alkoholowych, z ciągle sporym potencjałem wzrostu. Dodatek CBD to najnowszy trend w tym segmencie.
-
24.09.2021
Od kiedy zakaz stosowania E 171 (dwutlenku tytanu)? Projekt rozporządzenia
Komisja Europejska przedstawiła projekt rozporządzenia dotyczącego zakazu stosowania dwutlenku tytanu w żywności (E 171).
-
23.09.2021
Jak nazywać hodowane komórkowo mięso ryb i owoców morza?
Sektor hodowanego komórkowo mięsa ryb i owoców morza już niedługo będzie musiał podjąć decyzje dotyczące nazewnictwa tego produktów, tak by było ono jednocześnie zachęcające i zrozumiałe dla konsumentów.
-
22.09.2021
Rynek rybnych alternatyw rośnie dynamicznie
Potencjalny rynek może być ogromny: poza weganami i fleksitarianami roślinna ryba może być również mile widzianą żywnością wśród kobiet w ciąży czy osób unikających ryb o wysokiej zawartości rtęci lub konsumentów z alergią na skorupiaki. Jeśli owoce morza pochodzenia roślinnego utrzymają tempo wzrostu, mogą dogonić udział analogów mięsa w rynku konwencjonalnym w ciągu następnej dekady.
-
14.09.2021
Mąki z owadów jadalnych – perspektywa naukowa
Otrzymane przez badaczy wyniki wskazują, że mąki z chrząszczy, gąsienic, mrówek, szarańczy czy świerszczy stanowią wartościowe źródło białka, pozytywnie wpływają na właściwości funkcjonalne oraz sensoryczne żywności, a także mogą potencjalnie przyczyniać się do prewencji schorzeń związanych z gospodarką węglowodanową i lipidową.
-
14.09.2021
Wycofanie niektórych partii kremu i napojów roślinnych marki Isola BIO ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu - ostrzeżenie GIS
GIS został poinformowany poprzez RASFF o prowadzonym przez firmę Abafoods SRL wycofaniu niektórych partii kremu i napojów roślinnych marki Isola BIO ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu
-
13.09.2021
Nowe roślinne „mięso” na bazie karobu
Naukowcy opracowali nowy rodzaj roślinnego substytutu mięsa. Jest ubogi w kwasy tłuszczowe nasycone, a dostarcza znacznych ilości błonnika. Ponadto nie zawiera substancji dodatkowych ani alergenów, a jego pozyskiwanie w niewielkim stopniu wpływa na środowisko naturalne.
-
10.09.2021
Givaudan uruchamia Protein Hub w swoim Centrum Innowacji w Zurychu
Givaudan rozwija swoją globalną działalność w zakresie innowacji w dziedzinie białek roślinnych - w Centrum Innowacji w Zurychu otwarto Protein Hub.
-
08.09.2021
Zapach burgera roślinnego najbardziej przypominającego wołowinę – naukowcy przeanalizowali związki zapachowe
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.
Nasi partnerzy