Dodatki i składniki
-
03.09.2021
DG SANTE proponuje obniżenie limitów mykotoksyn dla zbóż i makaronów
DG SANTE zaproponowała obniżenie limitów dla deoksyniwalenolu (DON) i T2/HT2, które mają zastosowanie do zbóż i produktów pochodnych przeznaczonych zarówno do spożycia przez ludzi, jak i zwierzęta.
-
02.09.2021
Wycofanie niektórych partii lodów SPIDERMAN oraz FROZEN II OLAF ze względu na zastosowanie składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu - ostrzeżenie GIS
GIS został poinformowany, że firma Unilever Polska sp. z o.o. prowadzi wycofanie wskazanych poniżej partii lodów SPIDERMAN oraz FROZEN II OLAF ze względu na zastosowanie do ich produkcji składnika zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
-
31.08.2021
Nowa odmiana cykorii usprawni produkcję inuliny
Uczestniczący w europejskim projekcie CHIC naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen uzyskali nową odmianę cykorii pozbawioną związków odpowiadających za jej gorzki posmak. Korzeń cykorii to cenne źródło inuliny, naturalnego polisacharydu, który wykorzystywany jest m.in. przy produkcji pieczywa i przetworów mlecznych jako substancja słodząca i źródło błonnika.
-
23.08.2021
UE zatwierdza stewię (Reb M) produkowaną w procesie konwersji enzymatycznej
Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie enzymatycznie przekształconej cząsteczki stewii Reb M do użytku w UE. Wg badań trend „bez dodatku cukru” rośnie w Europie. W Polsce deklaracje „bez dodatku cukru” podwoiły się od 2016 r., osiągając 9% wprowadzonych produktów na rynek żywności i napojów w 2021 r.
-
20.08.2021
Woda składnikiem podstawowym
W ubiegłym roku, w związku z opublikowaniem przez Komisję Europejską zawiadomienia w sprawie stosowania przepisu o pochodzeniu żywności, wielu przedsiębiorców podjęło się dostosowania oznakowań swoich produktów do nowych wytycznych. Szybko okazało się jednak, że w dalszym ciągu powstaje na tym tle wiele niejasności.
-
06.08.2021
Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych - Abstrakt artykułu
W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przykładają do jakości nabywanych produktów. Często poszukują produktów tradycyjnych, wyprodukowanych lokalnie w ściśle określonych regionach, z którymi kojarzona jest ich wysoka jakość. Dużym ułatwieniem dla konsumenta w wyborze wysokojakościowych produktów jest weryfikacja oznaczeń geograficznych.
-
05.08.2021
Zamieszczenie w etykietowaniu dodatkowych informacji w przypadku użycia określonych barwników
-
03.08.2021
Rozwiązania Pall dla oleju konopnego CBD
W związku z prognozowanym 4-krotnym wzrostem rynku oleju z konopi siewnych w USA i Kanadzie, produkcja oleju wyekstrahowanego z rośliny Cannabis sativa znajduje się na szybkiej ścieżce wzrostu, szczególnie w Kanadzie i USA, gdzie jego produkcja jest zalegalizowana. W 2020 r. Deloitte prognozował, że rynek dań gotowych z olejem CBD osiągnie wartość 1,6 mld CAD w Kanadzie, a 59% kanadyjskich konsumentów chętnie spróbuje takich produktów. Dania gotowe cieszą się największym zainteresowaniem wśród wszystkich kategorii produktów, do których można dodać olej z konopi siewnych.
-
03.08.2021
Ryzyko występowania tlenku etylenu a mączka chleba świętojańskiego i guma guar w produktach – przegląd półek sklepowych - raport
W ostatnich tygodniach coraz więcej słyszymy o tlenku etylenu (ETO). Wciąż przybywa wycofanych produktów ze względu na fakt, że stosowanie tlenku etylenu jako środka biobójczego jest w Europie zakazane, z uwagi na jego toksyczność (działanie rakotwórcze, mutagenne i szkodliwe na rozrodczość). We wrześniu ubiegłego roku do Unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) po raz pierwszy zgłoszono wykrycie tego tlenku w sezamie pochodzącym z Indii.
-
30.07.2021
Niedobory składników odżywczych – jak mówić o nich w reklamie i znakowaniu
„Polacy mają największe niedobory wapnia na terenie Europy[1].” Taki tekst na etykiecie środka spożywczego (w tym suplementu) będącego źródłem wapń mógłby zainteresować wielu konsumentów. Podobnie „słaby stan skóry i włosów może oznaczać, że brakuje Ci ważnych składników odżywczych” lub „Niewystarczająca ilość żelaza w diecie może mieć negatywne skutki dla zdrowia”. Czy można stosować takie treści marketingowe? Według jakich kryteriów oceniać ich zgodność z przepisami?
-
29.07.2021
Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku
Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.
-
27.07.2021
Użycie hasła „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu żywności
Przepisy prawa żywnościowego nie regulują bezpośrednio użycia określenia „bez dodatku glutaminianu monosodowego” w znakowaniu produktów. Zatem pod jakimi warunkami można się nim posługiwać?
-
27.07.2021
VIMAX już od 30 lat działa na zmysły, kreując autorskie kompozycje aromatyzujące
30 lat na rynku dodatków do żywności to wyjątkowa rocznica. W przypadku firmy VIMAX to moc doświadczeń, coraz większy zespół ludzi pełnych pasji i jedna spójna wizja tworzenia i dostarczania jakościowych produktów swoim klientom, która towarzyszy im od samego początku.
-
23.07.2021
Spożycie cukrów a choroby dietozależne – projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji społecznych
Panel ekspertów ds. żywienia EFSA zakończył wstępną ocenę bezpieczeństwa cukrów w diecie po przeprowadzeniu kompleksowego przeglądu naukowego. Poprzednia ocena była przeprowadzana w 2010 r.
-
22.07.2021
Cukier może zaburzać rozwój mózgu
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
-
21.07.2021
Opublikowano działania prewencyjne na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia żywności tlenkiem etylenu
Po licznych zgłoszeniach do RASFF tlenku etylenu w sezamie, w czerwcu br. pojawiły się powiadomienia alarmowe dot. wykrycia ETO w mączce chleba świętojańskiego (E410) pochodzącej z Turcji. KE opracowała jednolite podejścia organów urzędowej kontroli w całej UE – produkty z zanieczyszczoną partią E410 należy wycofać z rynku.
-
21.07.2021
Od ziarna sezamu do lodów, historia tlenku etylenu, jaka jest faktyczna skala problemu?
7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów.
-
15.07.2021
UE przeznacza 32 mln EUR na finansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka w celu „rozbudzenia innowacji”
W ramach programu finansowania Unii Europejskiej Horizon Europe przeznaczono 32 mln EUR na badania i rozwój zrównoważonych białek, takich jak żywność pochodzenia roślinnego, fermentowane białka i mięso hodowlane.
-
14.07.2021
Jak odróżnić cytrynę od pomarańczy?
Cytrusy to bardzo popularna grupa owoców o mięsistych jagodach zwane hesperidium w kolorze od zielonego (limonka, bergamotka) do pomarańczowego. Najbardziej zewnętrzna, warstwa skórki zwana flavedo zawiera wyspecjalizowane komórki, które zawierają gruczoły olejowe.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
08.07.2021
Roślinne odżywki proteinowe dobrą alternatywą dla białka serwatkowego?
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Centre for Nutraceuticals z brytyjskiego Uniwersytetu Westminster wskazuje, że roślinne odżywki białkowe mogą stanowić wartościową alternatywę klasycznych preparatów z mleka krowiego – przede wszystkim w przypadku osób, które muszą zwracać szczególną uwagę na poziom cukru we krwi.
Nasi partnerzy