Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Stany Zjednoczone są trzecim największym eksporterem produktów mleczarskich na świecie po Unii Europejskiej i Nowej Zelandii. Według FAO w 2017 r. z tego kraju na rynki zewnętrzne sprzedano produkty mleczarskie, które w ekwiwalencie mleka...
Według danych GUS w maju 2018 r. przeciętna cena skupu mleka w Polsce wyniosła 129,20 zł netto za 100 litrów i była o 1,8% niższa od notowanej w maju 2017 r. Oznacza to, że maj był pierwszym miesiącem od września 2016 r. kiedy cena skupu w relacji rocznej była niższa niż przed rokiem.
Międzynarodowa Sieć Porównywania Gospodarstw – Mleczarska Sieć Badawcza (IFCN Dairy Network) w opublikowanym raporcie przedstawiła prognozy dla światowego rynku mleka na najbliższe 13 lat. Według analityków IFCN, w latach 2018-2030 światowa produkcja mleka o standardowych parametrach (ECM) wzrośnie o 304 mln t (o 35%) do 1168 mln t.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale 2018 r., w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,3%. Największy wzrost produkcji mleka, serów i śmietany odnotowano w Polsce.
Wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 482 mln euro i była o 0,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość sprzedaży do krajów UE zwiększyła się o 3,9% do 366 mln euro, podczas gdy na rynki krajów trzecich zmniejszyła się o 9,3% do 116 mln euro.
Turcja jest ósmym największym producentem mleka na świecie (wielkość produkcji podobna do Nowej Zelandii), a biorąc pod uwagę prawie 80 mln mieszkańców tego kraju, jest również znaczącym rynkiem zbytu produktów mleczarskich.
W I kw. 2018 r. obserwowaliśmy dalszy wzrost zainteresowania produktami mleczarskimi ze strony Państwa Środka. Natomiast w tym samym czasie produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 3,0% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem.
W sobotę (21.04.2018 r.) Unia Europejska doszła do porozumienia w sprawie najważniejszych postanowień umowy o wolnym handlu z Meksykiem, a z końcem marca br. upłynęły trzy lata od kiedy produkcja mleka w UE przestała podlegać regulacjom - w trzecim roku po zniesieniu kwotowania w Polsce skupiono o 10,9% więcej mleka niż w ostatnim roku obowiązywania kwot.
Większa ilość przerobionego mleka oraz wyższy niż przed rokiem poziom cen zbytu produktów mleczarskich wpłynęły na zdecydowany wzrost przychodów firm zajmujących się przetwórstwem mleka. Warto jednak zauważyć, że koszty działalności zwiększyły się w większym stopniu niż przychody.
Według oceny ekspertów Komisji Europejskiej, w 2018 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększą się o 1,4% do 158,3 mln t. Dynamika wzrostu będzie zatem mniejsza niż w 2017 r., kiedy to wyniosła 1,8%.
W 2017 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na rynki pozaunijne zwiększyła się o 27% do 476 mln EUR. Największy, pod względem wartości, udział w sprzedaży z Polski na rynki krajów trzecich miały sery i twarogi (36,2%), a ich wartość w 2017 r. zwiększyła się o 31,6% do 172 mln EUR.
Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej...
Wartość tegorocznych produktów żywnościowych, zakupionych na święta będzie o 6 – 7 proc. wyższa niż przed rokiem. To dość znacząca zmiana zarówno w ujęciu historycznym, jak i w porównaniu do wzrostów...
W ostatnich dwóch latach Rumunia była jedną z najszybciej rozwijających się gospodarek w Unii Europejskiej. Dobra koniunktura gospodarcza miała również pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczarskie, dlatego warto przyjrzeć się jak wygląda rumuński rynek mleka.
Po czterech miesiącach spadków cen masła, w lutym i na początku marca na unijnym i polskim rynku obserwowaliśmy ich ponowny wzrost. Wg danych KE, w pierwszym tygodniu marca 2018 r. średnia cena masła w UE wyniosła 472 EUR/100 kg i była o 14,4% wyższa niż w analogicznym okresie 2017 r.
W 2017 r. dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 1,8%, a dynamika wzrostu skupionego mleka na rynku europejskim była szybsza niż u drugiego, obok UE, największego eksportera produktów mleczarskich - Nowej Zelandii.
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w 2017 r. z Polski na rynki zagraniczne sprzedano produkty mleczarskie o wartości 1,97 mld EUR czyli o 33% większej niż w 2016 r. i o 8% większej od rekordowej wartości z 2014 r. Warto...
Według danych GUS w grudniu 2017 r. pogłowie krów mlecznych w Polsce wyniosło 2,15 mln sztuk i było o 1,1% większe niż przed rokiem. Ostatni raz w Polsce, w grudniu, pogłowie krów mlecznych było większe niż przed rokiem, dziesięć lat temu...
Sery i twarogi stanowią główną pozycję w eksporcie produktów mleczarskich z Unii Europejskiej. W 2016 r. przychody ze sprzedaży tych produktów na rynki krajów pozaunijnych wyniosły 3,6 mld EUR co stanowiło 40% całkowitej wartości...
Według najnowszych danych CLAL, Chiny, które są największym (z 17-proc. udziałem) importerem produktów mleczarskich na świecie, zakupiły w 2017 r. produkty mleczarskie o łącznej wartości 9,1 mld USD, co oznacza 37-proc. wzrost wobec...
W 2017 r. w dużych zakładach, produkcja serów dojrzewających w Polsce zwiększyła się o 2,9% i wyniosła 331 tys. t. Tempo wzrostu produkcji serów dojrzewających było zatem zbliżone do średniej z poprzednich pięciu lat, a wielkość...
Nasi partnerzy