Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według danych GUS w 2017 r., wśród artykułów mleczarskich, największą dynamiką wzrostu wolumenu produkcji charakteryzowało się masło (łącznie z pozostałymi tłuszczami mlecznymi do smarowania). W dużych zakładach...
Według danych GUS w 2017 r. w Polsce średnioroczny wzrost wskaźnika cen detalicznych nabiału (mleka serów i jaj) wyniósł 5,9% czyli więcej niż wzrost cen żywności ogółem (o 4,6%). Wśród głównych grup produktów żywnościowych...
Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w listopadzie 2017 r. średnia cena skupu mleka w Unii Europejskiej wyniosła 37,83 EUR/100 kg i była o 0,8% wyższa niż w poprzednim miesiącu i o 18,6% wyższa niż przed rokiem...
Według danych Eurostat w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wolumen eksportu lodów z Polski, która jest piątym największym producentem lodów we Wspólnocie, zwiększył się o 23% do 50,9 tys. t, a jego wartość wyniosła 104 mln...
Mimo obserwowanego w ostatnim kwartale spadku cen artykułów mleczarskich na świecie, w pierwszych jedenastu miesiącach 2017 r. średni poziom indeksu światowych cen artykułów mleczarskich FAO był aż o 36% wyższy niż...
Jak zmieni się spożycie mleka surowego oraz jak zmienią się dostawy mleka do mleczarni w UE w roku 2030? Odpowiedź podają eksperci z BGŻ BNP Paribas. Zapraszamy do lektury...
Według danych MRiRW w listopadzie 2017 r. ceny podstawowych produktów mleczarskich w Polsce obniżyły się względem notowań z października br. Średnio w listopadzie br. ceny zbytu masła w blokach (u producentów) kształtowały się...
Według danych pochodzących z opublikowanego (30.11) przez GUS raportu „Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2016 r.” w 2016 r. chowem i hodowlą krów zajmowało się 267 tys. gospodarstw. Oznacza to zmniejszenie...
W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7 proc. wyższe niż rok wcześniej...
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Stabilne ceny skupu mięsa kurcząt brojlerów; Podaż mleka w Unii Europejskiej odbudowuje się; Większa produkcja OMP, serów i masła...
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia: Prognozy dla światowego rynku wieprzowiny i wołowiny; Azja odpowiada za 57% światowych zakupów produktów mleczarskich; Rosja zwiększa import produktów mleczarskich
W dzisiejszym wydaniu AgroTygodnia - prognozy FAO dotyczące rynku mleczarskiego - Indie liderem światowej produkcji?, a także informacje z rynku wołowiny - tendencja wzrostowa cen skupu. Zapraszamy do lektury...
W dzisiejszym odcinku AgroTygodnia dowiedzą się Państwo dlaczego wzrósł import masła, serów i twarogów oraz jogurtów, a także przybliżymy sytuację na rynku indyków. Zapraszamy do lektury...
Według najnowszych danych CLAL, w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. wolumen importu produktów mleczarskich do Chin był znacząco większy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Warto zauważyć, że w III kw. 2017 r. roczne tempo...
Zespół japońskich naukowców z Uniwersytetu w Kanazawa opracował technologię produkcji lodów, które nie topnieją. Tradycyjne lody, już po krótkim czasie, rozpuszczają się, zmieniając konsystencję i tracąc swój kształt...
Nasi partnerzy