Dieta i zdrowie
-
07.01.2022
Czy dieta ketogeniczna i przerywany post są dobre dla każdego?
Pomimo stosowania przez coraz większą liczbę osób, wciąż nie jest w pełni jasne dlaczego i w jaki sposób popularna dieta ketogeniczna oraz tzw. przerywany post oddziałują na organizm.
-
06.01.2022
Cynk może chronić przewód pokarmowy przed wysoką temperaturą
Zespół naukowców z Grenady w Hiszpanii opublikował wyniki doświadczeń in vitro, z których wynika, że cynk może chronić komórki jelita przed stresem termicznym. Rezultaty te otwierają nowe perspektywy w zakresie badań dotyczących wpływu zmian klimatycznych na układ pokarmowy zwierząt i ludzi, który charakteryzuje się wysoką wrażliwością na wysoką temperaturę.
-
30.12.2021
Wytwarzanie aromatu poziomek z wytłoków owocowych
Wytłoki z czarnej porzeczki mogą być wykorzystane do produkcji naturalnego aromatu dzikiej poziomki.
-
28.12.2021
Co czeka sektor produktów roślinnych w 2022 roku?
Wiele wskazuje na to, że branża produktów roślinnych może w nadchodzącym roku oczekiwać dużego wzrostu inwestycji ze względu na coraz większy popyt ze strony konsumentów. Jak pokazują badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na próbie 102 przedstawicieli branży spożywczej, w 2022 r. 56% właścicieli firm związanych z żywnością i napojami skłonnych jest zainwestować fundusze przeznaczone na rozwój nowych produktów w opracowywanie żywności roślinnej.
-
27.12.2021
Otyłość i nadwaga u dzieci - coraz większy problem, coraz mniej skuteczne działania
NIK o dostępności profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
-
27.12.2021
Nowe możliwości w suplementacji mleka krowiego białkiem roślinnym
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Columbus, Ohio, USA opracowali nowatorską metodę uzupełniania mleka krowiego białkiem roślinnym przy użyciu łatwo dostępnych metod do przetwarzania mleka. Jako żródło białka roślinnego użyto groch.
-
24.12.2021
Świąteczne jedzenie wiąże się z podwyższonym poziomem cholesterolu
Nadmierne stężenie cholesterolu w krwiobiegu może przyczyniać się do zmniejszenia drożności tętnic, a w konsekwencji sprzyjać występowaniu zawałów i udarów, które stanowią główną przyczynę zgonów na świecie. Badania naukowe wskazują, że tradycyjne świąteczne ucztowanie powoduje znaczący wzrost poziomu cholesterolu, dlatego przy wigilijnym stole warto zachować umiar.
-
22.12.2021
Suplementy diety nie zawierają tego, co jest deklarowane – „katastrofalne niedobory jakościowe”
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Münster zidentyfikował liczne niedobory jakościowe w suplementach diety. Badacze znaleźli również próbki suplementów diety, które zostały zafałszowane np. antocyjanami z innych źródeł botanicznych.
-
16.12.2021
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności FoP (np. Nutri-Score)
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
-
07.12.2021
„Roślinny poniedziałek: vege sushi”
„Roślinny poniedziałek: vege sushi”- to oryginalne warsztaty kulinarne, które odbędą już 13 grudnia w Olsztynie. Warsztaty poprowadzi ekspert ds. akwakultury, sushi master i miłośnik kraju kwitnącej wiśni, dr hab. inż. Radosław Kowalski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz utalentowana szefowa kuchni japońskiej Julia Wasyluk.
-
06.12.2021
Wegański tuńczyk na liście 100 innowacji roku 2021 wg TIME
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.
-
01.12.2021
Czy to początek poważnych problemów systemu znakowania Nutri-Score w UE. Sytuacja we Włoszech, Hiszpanii i Francji
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...
-
30.11.2021
Dania, czołowy producent wieprzowiny, planuje duże inwestycje w żywność pochodzenia roślinnego
Duński rząd zatwierdził porozumienie klimatyczne, które obejmuje inwestycje w badania i rozwój roślinnych alternatyw w Unii Europejskiej w celu zmniejszenia emisji z krajowych systemów żywnościowych. Łącznie przeznaczono na ten cel ok. 195 mln USD.
-
26.11.2021
Jak będzie wyglądać dieta przyszłości i czy pozwoli wyżywić świat?
Światowy system żywnościowy wymaga radykalnych zmian, by zapewnić wyżywienie ludności i skutecznie zapobiegać klęskom głodu w obliczu wyzwań takich jak zmiany klimatyczne, degradacja środowiska czy epidemie chorób zakaźnych.
Radyklane zmiany są konieczne.
-
12.11.2021
Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
-
08.11.2021
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe: jakie jest ryzyko rozprzestrzeniania się poprzez transport zwierząt?
EFSA rozpoczęła prace nad nową oceną dotyczącą ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe podczas transportu zwierząt. Ostateczna opinia naukowa ma zostać opublikowana we wrześniu 2022 r.
-
05.11.2021
Roślinny zamiennik mleka z ziemniaków będzie głównym trendem w 2022 r.
Według Waitrose roślinne napoje ziemniaczane mają być jednym z największych trendów żywieniowych w 2022 r. W odżywianiu trendem będzie klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu skupiająca się na zmniejszeniu śladu węglowego jednostki.
-
04.11.2021
Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej – najnowszy raport NIZP PZH – PIB
NIZP PZH – PIB opublikował raport, w którym zaprezentowano wyniki badań dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, które objęły wszystkie grupy ludności Polski. Głównym celem badania było zebranie danych o spożyciu żywności w reprezentatywnych grupach: dzieci, młodzieży, osób dorosłych, w tym osób w starszym wieku oraz wśród wegetarian (dzieci i osób dorosłych) i kobiet w ciąży oraz wdrożenie zgodnej z wytycznymi EFSA metodologii dotyczącej realizacji krajowego badania spożycia żywności oraz przekazanie do EFSA danych o spożyciu żywności w Polsce.
-
13.10.2021
Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych
Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.
-
01.10.2021
Czy tempo metabolizmu zwalnia wraz z wiekiem?
Wiele osób w średnim wieku jest przekonanych, że w młodości mogły jeść do woli bez obawy, że odbije się to na ich masie ciała. Jednak nowe doniesienia naukowe wskazują, że tempo metabolizmu w rzeczywistości osiąga swoją maksymalną wartość znacznie wcześniej i zaczyna zwalniać później niż zwykło się przyjmować.
-
30.09.2021
Żywność roślinna alternatywą produktów mięsnych
Konsumenci XXI wieku stali się bardziej wymagający i zróżnicowani pod względem żywieniowym. Biorąc pod uwagę spożycie mięsa, wzrasta liczba osób stosujących dietę wegetariańską z różnymi jej odmianami. W odpowiedzi na tę sytuację producenci żywności wprowadzają na rynek spożywczy różnorodne produkty, których podstawą jest matryca roślinna, a produkty wegetariańskie, czy wegańskie cieszą się coraz większą popularnością.
Nasi partnerzy