Dieta i zdrowie
-
17.06.2022
Innowacje tematem przewodnim targów SIAL. 10 trendów w branży spożywczej
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.
-
02.06.2022
Czy spożycie nabiału może wiązać się z zachorowaniem na nowotwór?
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
-
31.05.2022
100 mln zł na innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza I konkurs NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło I konkurs w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Przedsiębiorcy i naukowcy mogą uzyskać atrakcyjne granty m.in. na opracowanie nowoczesnych rozwiązań żywieniowych stanowiących podstawę zdrowej diety, a także istotnych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Środki na dofinansowanie projektów wyłonionych w konkursie to 100 mln zł.
-
20.05.2022
Napoje typu „light” cennym sprzymierzeńcem w walce z otyłością i cukrzycą
Okazuje się również, że korzyści z zamiany są porównywalne do rezygnacji ze słodkich napojów na rzecz wody.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
17.05.2022
Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
-
03.05.2022
Naukowcy rozszyfrowują epigenetyczne podłoże uzależnienia od jedzenia
Uzależnienie od jedzenia związane jest z utratą kontroli nad spożyciem pokarmu i w konsekwencji może przekładać się na rozwój otyłości oraz zaburzeń odżywiania, takich jak zaburzenie z napadami objadania się (ang. binge eating disorder).
-
29.04.2022
Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
-
22.04.2022
Profilowanie składników odżywczych – opinia naukowa EFSA
Wg opinii naukowej EFSA spożycie kcal, tłuszczów nasyconych, sodu i dodanych/wolnych cukrów w Europie jest zbyt wysokie, a spożycie błonnika pokarmowego i potasu jest jednak zbyt niskie w większości populacji dorosłych w Europie, więc ich zmiany ich poziomów przyczyniłoby się do poprawy stanu zdrowia Europejczyków.
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
15.04.2022
Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
-
12.04.2022
EFSA opublikowała coroczny raport dot. pestycydów w żywności
Najnowszy raport roczny EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności zebranych w Unii Europejskiej w 2020 r. Analiza wyników pokazuje, że 94,9% próbek mieściło się w dozwolonych prawnie poziomach.
-
12.04.2022
Przy półce z alternatywnym nabiałem - popularność zamienników nabiału
Chociaż światowy rynek zamienników nabiału już od kilku lat konsekwentnie rośnie, to wciąż jest na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju.
-
08.04.2022
Pseudobanany cennym sprzymierzeńcem w walce z głodem na świecie
Nowe badania etiopsko-brytyjskiego zespołu naukowców wskazują, że powszechnie uprawiana na terenie Afryki roślina z rodziny bananowatych może okazać się ważnym sojusznikiem w zwalczaniu głodu na świecie.
-
06.04.2022
Kinder niespodzianka od Ferrero powiązana z epidemią salmonelli w wielu krajach UE
Epidemia salmonelli w kilku krajach, która dotyka głównie małe dzieci, została powiązana z produktami czekoladowymi wytwarzanymi przez Ferrero. Wycofanie dotyczy jedno- i wielopakowych jajek Kinder Surprise, popularnego przysmaku sprzedawanego dzieciom.
-
24.03.2022
Holistyczne podejście do żywności probiotycznej w Europie – wspólne oświadczenie stowarzyszeń branżowych
Europejskie stowarzyszenia wzywają do działania na rzecz budowy spójnych ram dla probiotyków w UE - w stosowanie terminu probiotyk na etykietach i komunikacji z konsumentami w Europie.
-
18.03.2022
Badania wskazują, że mikroplastik zaburza mikrobiotę jelitową
Rezultaty badań pokazały, że w przewodzie pokarmowym mikrocząstki PET mogą ulegać biotransformacji, przez co docierają do jego dalszych odcinków w postaci innej niż ta, w której zostały spożyte.
-
08.03.2022
Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
-
02.03.2022
Cukry - najnowsza opinia EFSA ws. dopuszczalnego poziomu spożycia
EFSA wydał opinię ws. bezpiecznego dopuszczalnego poziomu spożycia cukru w diecie włączając w to wszystkie rodzaje spożywanych cukrów oraz wpływu tego spożycia na choroby przewlekłe, przebieg ciąży oraz problemy stomatologiczne.
-
24.02.2022
Odżywcze właściwości białka w proszku ze świerszczy, szarańczy i poczwarek jedwabników
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
Nasi partnerzy