Badania żywności
-
28.02.2023
Bezpieczeństwo i jakość użytkowania oraz ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwórstwie produktów mleczarskich – raport FAO/WHO
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
-
27.02.2023
Raport NIZP PZH-PIB: pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na rynku
Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB przedstawia wyniki kontroli i monitoringu pozostałości pestycydów w żywności w Polsce w 2020 roku.
-
23.02.2023
PFAS w środkach spożywczych USA - stan prawny
Nowe wymogi dotyczące stosowania PFAS w żywności obowiązują od 2023 r. w takich stanach, jak Kalifornia, Maine, Vermont i Waszyngton. Kolejne stany planują wprowadzenie regulacji w najbliższych latach.
-
21.02.2023
Narażenie na metale ciężkie i spożycie jodu poprzez spożycie wodorostów morskich i halofitów w populacji europejskiej - opinia EFSA
Na oficjalny wniosek Komisji Europejskiej ze stycznia 2022 r. EFSA ocenił znaczenie spożycia wodorostów morskich i halofitów w odniesieniu do narażenia z dietą na metale ciężkie (arsen, kadm, ołów i rtęć) oraz spożycia jodu w populacji europejskiej.
-
21.02.2023
Jakość handlowa miodu i produktów na bazie miodu w 2022 r.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
-
15.02.2023
INFOSAN – podsumowanie IV kw. 2022 r.
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO.
-
14.02.2023
Czy polski rynek badań żywności będzie monopolem? Eurofins przejmuje J.S. Hamilton
UOKiK poinformował o planowanym przejęciu - sprawa jest w toku. Po połączeniu powstanie firma o dominującej pozycji na rynku polskim.
-
09.02.2023
Nowelizacja sektorowego programu akredytacji DAC-06 Akredytacja jednostek certyfikujących produkty regionalne i tradycyjne
Niniejsze wydanie dokumentu DAC-06 zastępuje wydanie 4 z dnia 10.09.2015 r. i obowiązuje od dnia 6.04.2023 r.
-
02.02.2023
Projekt wytycznych FDA obnośnie dopuszczalnych poziomów ołowiu w żywności dla dzieci
Dążąc do zmniejszenia potencjalnego wpływu na zdrowie niemowląt i dzieci poniżej drugiego roku życia, FDA proponuje nowe, dopuszczalne poziomy ołowiu dla głównych kategorii przetworzonej żywności dla niemowląt.
-
01.02.2023
Przegląd metod oznaczania gatunków podrobów
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
-
31.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 3
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
-
26.01.2023
Nowy test paskowy do wykrywania alergenów w żywności
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.
-
25.01.2023
Fałszowanie oliwy z oliwek przez portugalskie przedsiębiorstwo
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
-
24.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 2
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
-
20.01.2023
Studia podyplomowe na Wydziale Technologii Żywności SGGW
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.
-
19.01.2023
Symmetric Green – nowa, innowacyjna linia szybkich testów paskowych do wykrywania mykotoksyn
Stosowanie zestawu testów paskowych Symmetric Green jest metodą bezpieczną i szybką, charakteryzującą się jednocześnie bardzo dużą dokładnością i powtarzalnością wyników, co potwierdzają liczne wielomacierzowe testy biegłości organizowane przez prestiżowe organizacje, takie jak Fapas i A.I.A.
-
17.01.2023
Komisja Europejska kwestionuje tureckie podejście do kontroli mykotoksyn
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
-
13.01.2023
Narażenie dietetyczne i charakterystyka ryzyka wielu zanieczyszczeń chemicznych w chlebie żytnio-pszennym sprzedawanym w Polsce
Działania opisane w niniejszym raporcie zostały zrealizowane w ramach Europejskiego Programu Stypendialnego ds. Oceny Ryzyka Żywnościowego (EU-FORA) 2021–2022. Celem pracy było zebranie danych o występowaniu zanieczyszczeń chemicznych w chlebie żytnio-pszennym sprzedawanym w Polsce…
-
11.01.2023
Wytyczne naukowe dotyczące danych wymaganych do oceny ryzyka środków aromatyzujących stosowanych w żywności lub na jej powierzchni
Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA opracował nowe wytyczne naukowe, aby pomóc wnioskodawcom w przygotowaniu wniosków o zezwolenie na stosowanie środków aromatyzujących w żywności lub na jej powierzchni.
-
10.01.2023
Dyskusja na temat bezpieczeństwa aspartamu po publikacji kontrowersyjnego badania
Opublikowane niedawno wyniki badania na zwierzętach po raz kolejny wzbudziły ożywioną dyskusję na temat szkodliwości (lub jej braku) popularnej substancji słodzącej – aspartamu. Głos w tej sprawie zabrało Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA).
-
09.01.2023
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).
Nasi partnerzy