Badania żywności
-
30.08.2022
Źródła i trendy salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015–2019
Najważniejszym źródłem salmonellozy u ludzi w Europie w latach 2015-2019 były jaja, a następnie wieprzowina. Epidemie salmonellozy nasiliły się w krajach Europy Wschodniej, szczególnie te spowodowane przez S. Enteritidis.
-
30.08.2022
Monitorowanie rtęci w rybach, skorupiakach i mięczakach - zalecenia Komisji
Dotyczą one m.in. wytycznych w zakresie krajowych zaleceń, warunków monitorowania oraz danych jakie powinny zostać uwzględnione
-
25.08.2022
Alkaloidy tropanowe – wycofanie produktów z półek sklepowych
W związku z ostatnimi powiadomieniami w systemie RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) dotyczącymi wykrycia wysokiego poziomu alkaloidów tropanowych w produktach spożywczych, przypominamy jak ważna jest świadomość producenta dotycząca jakości surowca, jaki został użyty w procesie produkcji.
-
22.08.2022
Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzeka na korzyść estońskiej firmy dotkniętej Listerią
Orzeczenie Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) w sprawie dotyczącej standardów żywności w części pokrywa się ze stanowiskiem powoda w sprawie krajowej. Skarżący, M.V.Wool, który produkuje i sprzedaje łososia i inne produkty spożywcze na bazie ryb, stwierdził, że estońskie Biuro ds. Żywności i Weterynarii (Põllumajandus- ja Toiduamet - PTA) nie miało prawa zamknąć jego fabryk w 2019 r. w związku z wybuchem epidemii Listerii, z którym to stanowiskiem zgadza się ETS.
-
16.08.2022
Brytyjskie agencje wzywają do badania lecytyny sojowej z Indii ze względu na ryzyko wystąpienia orzeszków ziemnych
W związku z powszechnym zanieczyszczeniem lecytyny sojowej na różnych poziomach FSA i FSS doradzają, aby brytyjskie przedsiębiorstwa spożywcze, które kupują lecytynę sojową z Indii, pobierały próbki i badały produkt po jego przybyciu do Wielkiej Brytanii.
-
11.08.2022
Jakość handlowa dań azjatyckich w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań kuchni azjatyckiej w 63 lokalach gastronomicznych.
-
10.08.2022
Metody wykrywania alergenów w żywności
Pomimo tego, że spożywanie pokarmów jest dla każdego człowieka czynnością naturalną, dla niektórych może się to wiązać z ryzykiem ze względu na alergeny, które powodują coraz większe zagrożenie dla zdrowia i życia wielu osób. W 1995 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii dokonała klasyfikacji zaburzeń występujących w organizmie człowieka, które są wywoływane spożywanym jedzeniem.
-
09.08.2022
Wykrywanie toksyn w rybach za pomocą smartfona
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowe narządzie biotechnologiczne, które pozwala na wykrywanie toksyn w rybach i owocach morza.
-
02.08.2022
SARS-CoV-2 może przeżyć nawet do 30 dni na produktach mięsnych i rybnych, gdy są przechowywane w warunkach chłodniczych – ustalenia naukowców
Nowe badania sugerują, że koronawirus, który spowodował tak wiele szkód i zakłóceń na świecie w ciągu ostatnich dwóch lat, może przetrwać na żywności przechowywanej w lodówce lub zamrażarce. Niezbędne jest rygorystyczne przestrzeganie warunków sanitarnych i higieny żywności w całym łańcuchu.
-
01.08.2022
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego ze szczepu Aspergillus Niger PEC
Opinia naukowa EFSA o enzymie przeznaczonym jest do stosowania w produkcji napojów alkoholowych z owoców innych niż winogrona, przetwórstwie owoców i warzyw do produkcji soków oraz produkcji wina i octu winnego.
-
22.07.2022
Jakość handlowa napojów spirytusowych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wódek, wódek smakowych (w tym oznakowanych jako „Polska Wódka/Polish Vodka”) i innych napojów spirytusowych. Kontrolą objęto łącznie 61 podmiotów, w tym 39 sklepów i 22 producentów.
-
14.07.2022
Jakość handlowa koncentratów spożywczych oraz znakowanie octów w 2022 r.
IJHARS sprawdziła jakość handlową koncentratów deserów (kisieli, budyni, galaretek, koncentratów ciast w proszku i kremów) i koncentratów obiadowych (drugich dań, zup i sosów) oraz znakowanie octów. Kontrolą objęto łącznie 131 podmiotów, w tym 94 sklepy i 37 producentów.
-
13.07.2022
Czy Wielka Brytania wprowadzi zakaz stosowania azotynów?
Substancja chemiczna używana do peklowania bekonu powiązana z rozwojem nowotworów jelita, piersi i prostaty. Boczek bez azotynów smakuje i wygląda lepiej, więc dlaczego ignorujemy ryzyko?
-
07.07.2022
Zanieczyszczenia w żywności - uzupełnienie dotychczasowych przepisów
Z dniem 7 lipca 2022 r. wejdą w życie przepisy dotyczące uzupełnienia warunków przeprowadzania urzędowych kontroli w zakresie wykrywania zanieczyszczeń w żywności
-
05.07.2022
Salmonella przyczyną zatrzymania produkcji czekolady w zakładzie Barry Callebaut w Belgii
Rzecznik grupy poinformował, że produkcja została ochronnie wstrzymana w fabryce, która produkuje płynną czekoladę w partiach hurtowych dla 73 klientów produkujących słodycze. Wdrożone w grupie programy bezpieczeństwa żywności pozwoliły jej szybko zidentyfikować lecytynę jako źródło zanieczyszczenia.
-
30.06.2022
Jakość handlowa truskawek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową truskawek ze szczególnym uwzględnieniem podawania informacji o kraju pochodzenia.
-
28.06.2022
Kannabidiol jako nowa żywność - oświadczenie EFSA
EFSA ocenił poziom bezpieczeństwa stosowania CBD w żywności
-
27.06.2022
Detekcja glutenu w żywności za pomocą… smartfona
Według naukowców z UPV testy laboratoryjne nowej metody dowodzą, że system biodetekcji jest wysoce skuteczny i może przyczynić się do poprawy kontroli bezpieczeństwa żywności.
-
21.06.2022
Naukowcy ostrzegają, że wpływ witaminy D na zdrowie może zależeć od jej formy chemicznej
Korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika.
-
21.06.2022
Badanie EFSA dotyczące Salmonelli w wieprzowinie
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował badanie, które miało na celu określenie częstości występowania Salmonella spp. w tuszach świń.
-
20.06.2022
Czy czeka nas światowy kryzys spowodowany nieodpowiedzialnym stosowaniem fosforu?
Nowy raport przygotowany przez międzynarodowy zespół naukowców wskazuje, że nieodpowiednie zarządzanie światowymi zasobami fosforu może doprowadzić do poważnego kryzysu na wielu płaszczyznach.
Nasi partnerzy