Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
24 stycznia 2022 r. zostały opublikowane Wytyczne EFSA dotyczące ustalania i stosowania górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i niezbędnych składników mineralnych. Jest to dokument, który będzie w przyszłości miał kluczowe znaczenie dla składu suplementów diety i produktów wzbogacanych.
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
Mąka z owoców persymony dołącza do grona innowacyjnych składników żywności o właściwościach antyoksydacyjnych, barwiących, zagęszczających i odżywczych.
W tym roku według prognoz światowy rynek jabłek doświadczy spadku podaży, jednak przejściowe problemy producentów z Chin i Indii oraz Rosji nie sprawią, że w długofalowej perspektywie sadownicy z pozostałych rynków podyktują ceny. Produkcja jabłek staje się, bowiem coraz bardziej konkurencyjna, a kraje takie jak Turcja, RPA, Ukraina, Węgry, Mołdawia, Serbia oraz Iran istotnie zwiększają własne moce produkcyjne i eksportowe.
Pomimo stosowania przez coraz większą liczbę osób, wciąż nie jest w pełni jasne dlaczego i w jaki sposób popularna dieta ketogeniczna oraz tzw. przerywany post oddziałują na organizm.
Zespół naukowców z Grenady w Hiszpanii opublikował wyniki doświadczeń in vitro, z których wynika, że cynk może chronić komórki jelita przed stresem termicznym. Rezultaty te otwierają nowe perspektywy w zakresie badań dotyczących wpływu zmian klimatycznych na układ pokarmowy zwierząt i ludzi, który charakteryzuje się wysoką wrażliwością na wysoką temperaturę.
Wytłoki z czarnej porzeczki mogą być wykorzystane do produkcji naturalnego aromatu dzikiej poziomki.
Wiele wskazuje na to, że branża produktów roślinnych może w nadchodzącym roku oczekiwać dużego wzrostu inwestycji ze względu na coraz większy popyt ze strony konsumentów. Jak pokazują badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii na próbie 102 przedstawicieli branży spożywczej, w 2022 r. 56% właścicieli firm związanych z żywnością i napojami skłonnych jest zainwestować fundusze przeznaczone na rozwój nowych produktów w opracowywanie żywności roślinnej.
NIK o dostępności profilaktyki i leczenia dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami metabolicznymi wynikającymi z otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Naukowcy z Wydziału Nauki o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Columbus, Ohio, USA opracowali nowatorską metodę uzupełniania mleka krowiego białkiem roślinnym przy użyciu łatwo dostępnych metod do przetwarzania mleka. Jako żródło białka roślinnego użyto groch.
Nadmierne stężenie cholesterolu w krwiobiegu może przyczyniać się do zmniejszenia drożności tętnic, a w konsekwencji sprzyjać występowaniu zawałów i udarów, które stanowią główną przyczynę zgonów na świecie. Badania naukowe wskazują, że tradycyjne świąteczne ucztowanie powoduje znaczący wzrost poziomu cholesterolu, dlatego przy wigilijnym stole warto zachować umiar.
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Münster zidentyfikował liczne niedobory jakościowe w suplementach diety. Badacze znaleźli również próbki suplementów diety, które zostały zafałszowane np. antocyjanami z innych źródeł botanicznych.
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
„Roślinny poniedziałek: vege sushi”- to oryginalne warsztaty kulinarne, które odbędą już 13 grudnia w Olsztynie. Warsztaty poprowadzi ekspert ds. akwakultury, sushi master i miłośnik kraju kwitnącej wiśni, dr hab. inż. Radosław Kowalski z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN oraz utalentowana szefowa kuchni japońskiej Julia Wasyluk.
Od lat dostępne są smaczne i pożywne roślinne alternatywy mięsa. Ale owoce morza i ryby to ciągle nisza.
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...
Duński rząd zatwierdził porozumienie klimatyczne, które obejmuje inwestycje w badania i rozwój roślinnych alternatyw w Unii Europejskiej w celu zmniejszenia emisji z krajowych systemów żywnościowych. Łącznie przeznaczono na ten cel ok. 195 mln USD.
Światowy system żywnościowy wymaga radykalnych zmian, by zapewnić wyżywienie ludności i skutecznie zapobiegać klęskom głodu w obliczu wyzwań takich jak zmiany klimatyczne, degradacja środowiska czy epidemie chorób zakaźnych.
Radyklane zmiany są konieczne.
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
EFSA rozpoczęła prace nad nową oceną dotyczącą ryzyka rozprzestrzeniania się bakterii opornych na środki przeciwdrobnoustrojowe podczas transportu zwierząt. Ostateczna opinia naukowa ma zostać opublikowana we wrześniu 2022 r.
Według Waitrose roślinne napoje ziemniaczane mają być jednym z największych trendów żywieniowych w 2022 r. W odżywianiu trendem będzie klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu skupiająca się na zmniejszeniu śladu węglowego jednostki.
Nasi partnerzy