Dieta i zdrowie
-
03.05.2022
Naukowcy rozszyfrowują epigenetyczne podłoże uzależnienia od jedzenia
Uzależnienie od jedzenia związane jest z utratą kontroli nad spożyciem pokarmu i w konsekwencji może przekładać się na rozwój otyłości oraz zaburzeń odżywiania, takich jak zaburzenie z napadami objadania się (ang. binge eating disorder).
-
29.04.2022
Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby.
-
22.04.2022
Profilowanie składników odżywczych – opinia naukowa EFSA
Wg opinii naukowej EFSA spożycie kcal, tłuszczów nasyconych, sodu i dodanych/wolnych cukrów w Europie jest zbyt wysokie, a spożycie błonnika pokarmowego i potasu jest jednak zbyt niskie w większości populacji dorosłych w Europie, więc ich zmiany ich poziomów przyczyniłoby się do poprawy stanu zdrowia Europejczyków.
-
18.04.2022
KE zatwierdziła białko z fasoli mung jako składnik torując wprowadzenie roślinnego „jajka” w UE
Firma Eat Just, która wykorzystuje najnowocześniejszą naukę i technologię do misji tworzenia zdrowszej, bardziej zrównoważonej żywności, poinformowła, że kluczowy składnik produkowanego przez nich roślinnego zamiennika jajka uzyskał aprobatę Komisji Europejskiej.
-
15.04.2022
Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
-
12.04.2022
EFSA opublikowała coroczny raport dot. pestycydów w żywności
Najnowszy raport roczny EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności zebranych w Unii Europejskiej w 2020 r. Analiza wyników pokazuje, że 94,9% próbek mieściło się w dozwolonych prawnie poziomach.
-
12.04.2022
Przy półce z alternatywnym nabiałem - popularność zamienników nabiału
Chociaż światowy rynek zamienników nabiału już od kilku lat konsekwentnie rośnie, to wciąż jest na stosunkowo wczesnym etapie rozwoju.
-
08.04.2022
Pseudobanany cennym sprzymierzeńcem w walce z głodem na świecie
Nowe badania etiopsko-brytyjskiego zespołu naukowców wskazują, że powszechnie uprawiana na terenie Afryki roślina z rodziny bananowatych może okazać się ważnym sojusznikiem w zwalczaniu głodu na świecie.
-
06.04.2022
Kinder niespodzianka od Ferrero powiązana z epidemią salmonelli w wielu krajach UE
Epidemia salmonelli w kilku krajach, która dotyka głównie małe dzieci, została powiązana z produktami czekoladowymi wytwarzanymi przez Ferrero. Wycofanie dotyczy jedno- i wielopakowych jajek Kinder Surprise, popularnego przysmaku sprzedawanego dzieciom.
-
24.03.2022
Holistyczne podejście do żywności probiotycznej w Europie – wspólne oświadczenie stowarzyszeń branżowych
Europejskie stowarzyszenia wzywają do działania na rzecz budowy spójnych ram dla probiotyków w UE - w stosowanie terminu probiotyk na etykietach i komunikacji z konsumentami w Europie.
-
18.03.2022
Badania wskazują, że mikroplastik zaburza mikrobiotę jelitową
Rezultaty badań pokazały, że w przewodzie pokarmowym mikrocząstki PET mogą ulegać biotransformacji, przez co docierają do jego dalszych odcinków w postaci innej niż ta, w której zostały spożyte.
-
08.03.2022
Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
-
02.03.2022
Cukry - najnowsza opinia EFSA ws. dopuszczalnego poziomu spożycia
EFSA wydał opinię ws. bezpiecznego dopuszczalnego poziomu spożycia cukru w diecie włączając w to wszystkie rodzaje spożywanych cukrów oraz wpływu tego spożycia na choroby przewlekłe, przebieg ciąży oraz problemy stomatologiczne.
-
24.02.2022
Odżywcze właściwości białka w proszku ze świerszczy, szarańczy i poczwarek jedwabników
Tradycyjna hodowla zwierząt spełnia wymagania żywieniowe człowieka w zakresie podaży białka, ale w niedalekiej przyszłości owady prawdopodobnie będą alternatywą w niedoborach białkowych kiedy populacja ludzka osiągnie 10 miliardów w 2050 roku, a środowisko naturalne zostanie zdewastowane pogłębiającymi się zmianami klimatycznymi.
-
22.02.2022
Organizm odróżnia cukier od słodzików dzięki komórkom w jelitach
Choć zarówno cukier, jak i słodziki, charakteryzują się intensywnie słodkim smakiem, organizmy ssaków, w tym ludzi i szczurów, zostały w toku ewolucji wyposażone w zaskakująco skuteczny mechanizm rozróżniania tych substancji. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, w którym opisano wyspecjalizowane komórki odpowiedzialne za identyfikację źródła słodkiego smaku.
-
18.02.2022
Produkty hybrydowe – kompromis pomiędzy mięsożernością a wegetarianizmem
Elastyczny wegetarianizm czyli fleksitarianizm to podejście żywieniowe, które bazuje na diecie warzywno-owocowej, dopuszczając od czasu do czasu spożycie mięsa i ryb. Dieta fleksitariańska odwraca dotychczasowe trendy, w których spożywaliśmy dużo białka zwierzęcego, a niewiele roślinnego. Przemysł spożywczy analizuje rynek konsumentów i próbuje wypełnić niszę rynkową w zakresie produktów hybrydowych.
-
01.02.2022
Dietetyk. Prace nad uregulowaniem zawodu.
W Biuletynie Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji pod numerem UD 328 został udostępniony projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych. Ustawa określa warunki i zasady wykonywania 17 zawodów medycznych w tym dietetyka. Reguluje ona również kwestie kwalifikacji, rozwoju zawodowego i odpowiedzialności zawodowej.
-
28.01.2022
Ustalenie górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL) witamin i składników mineralnych na poziomie unijnym. Kolejny etap prac zakończony.
24 stycznia 2022 r. zostały opublikowane Wytyczne EFSA dotyczące ustalania i stosowania górnych tolerowanych poziomów spożycia witamin i niezbędnych składników mineralnych. Jest to dokument, który będzie w przyszłości miał kluczowe znaczenie dla składu suplementów diety i produktów wzbogacanych.
-
24.01.2022
Cztery technologie produkcji glikozydów stewiolowych zatwierdzone przez Codex Alimentarius
Rozszerza to możliwości stosowania stewii i daje elastyczność stosowania stewii z różnych technologii produkcji w zależności od receptur. Napoje nadal są wiodącą kategorią nowych produktów ze stewią, podczas gdy odżywki dla sportowców, suplementy, nabiał, przekąski i słodycze również odnotowują znaczny wzrost. Nowe, pojawiające się kategorie to desery, lody, wyroby piekarnicze i płatki zbożowe.
-
14.01.2022
Mąka z kaki – innowacyjny i prozdrowotny składnik żywności
Mąka z owoców persymony dołącza do grona innowacyjnych składników żywności o właściwościach antyoksydacyjnych, barwiących, zagęszczających i odżywczych.
-
13.01.2022
Światowe trendy w marketingu jabłek
W tym roku według prognoz światowy rynek jabłek doświadczy spadku podaży, jednak przejściowe problemy producentów z Chin i Indii oraz Rosji nie sprawią, że w długofalowej perspektywie sadownicy z pozostałych rynków podyktują ceny. Produkcja jabłek staje się, bowiem coraz bardziej konkurencyjna, a kraje takie jak Turcja, RPA, Ukraina, Węgry, Mołdawia, Serbia oraz Iran istotnie zwiększają własne moce produkcyjne i eksportowe.
Nasi partnerzy