Dieta i zdrowie
-
14.09.2022
Ruszył projekt badawczy UE HEALTHFERM: Fermentowana żywność pochodzenia roślinnego dla zdrowszej i bardziej zrównoważonej diety
Interdyscyplinarne konsorcjum 22 międzynarodowych partnerów stawia sobie za cel społeczne i przemysłowe przejście od tradycyjnej do zrównoważonej, fermentowanej żywności roślinnej z myślą o zdrowej, codziennej diecie. Tylko dzięki dostępności takiej wiedzy możliwe będzie zaprojektowanie fermentowanej żywności o optymalnych właściwościach zdrowotnych, zamiast polegać na spontanicznych procesach fermentacji.
-
12.09.2022
Roślinna alternatywa mleka – napój owsiany kosztuje w Niemczech mniej niż mleko pełne
Najtańsze mleko w niemieckim handlu detalicznym po raz pierwszy kosztuje ponad 1 EUR, a roślinny, zamiennik jest tańszy. Żywność plant-based staje się coraz bardziej przystępna w całej Europie.
-
09.09.2022
Badanie kliniczne wskazuje, że żurawina może poprawiać zdrowie mózgu
Spożywanie dużych ilości żurawiny na przestrzeni kilku tygodni może pozytywnie wpływać na zdrowie mózgu i obniżać „zły” cholesterol LDL.
-
08.09.2022
Czy diety roślinne mogą zwiększać ryzyko złamań?
W ostatnim czasie szerokim echem odbiło się badanie naukowe sugerujące, że kobiety praktykujące wegetariański sposób żywienia mogą być bardziej narażone na złamania biodra niż kobiety spożywające mięso.
-
06.09.2022
Dla zdrowia mózgu kawa czy herbata? A może jedno i drugie?
Na łamach czasopisma naukowego PloS Medicine ukazała się publikacja, która sugeruje, że picie kawy i herbaty jest związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób naczyniowych mózgu i demencji.
-
01.09.2022
Bakterie probiotyczne alternatywą dla antybiotyków
Zespół naukowców z Argentyny zidentyfikował bakterie probiotyczne pochodzące z przewodu pokarmowego człowieka i kóz, które mogą okazać się pomocne w zapobieganiu i leczeniu infekcji układu trawiennego, układu oddechowego czy skóry.
-
15.08.2022
Zdrowa dieta może zwiększyć długość życia nawet o 10 lat
Nie po raz pierwszy dowody naukowe sugerują, że istnieje związek między zdrowym sposobem żywienia a dłuższym życiem. Jednak nowa publikacja norweskich badaczy, oparta na dostępnym publicznie symulatorze online, pokazuje jak konkretne zmiany w diecie mogą przełożyć się na dodatkowe lata życia w długofalowej perspektywie.
-
11.08.2022
Czy podatek cukrowy jest korzystny dla mniej zamożnych gospodarstw domowych?
Rezultaty analiz pokazały, że podatek cukrowy stanowił większy odsetek całkowitych dochodów uboższych gospodarstw domowych w porównaniu z gospodarstwami zamożniejszymi.
-
04.08.2022
Obiecujące wyniki badań nad zastosowaniem naturalnych substancji w leczeniu cukrzycy
Cukrzyca to choroba charakteryzująca się nadmiarem glukozy w krwiobiegu, który może powodować uszkodzenia wielu organów. Badania naukowców z Argentyny wskazują, że pochodne związków naturalnie występujących w wielu produktach roślinnych mogą przeciwdziałać niektórym ze skutków tego schorzenia.
-
01.08.2022
Duńscy naukowcy w poszukiwaniu najlepszych surowców do produktów plant-based
Składniki roślinne używane obecnie w produktach, takich jak burgery czy kiełbaski roślinne zostały pierwotnie opracowane i hodowane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.
-
29.07.2022
Czy przerywany post to skuteczna metoda odchudzania?
Post przerywany (ang. intermittent fasting), czyli praktyka żywieniowa polegająca na przeplataniu okresów spożywania pokarmów z cyklami celowego powstrzymywania się od jedzenia, stał się w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych strategii redukcji masy ciała.
-
29.07.2022
PrzyGotujmy Lepszy Świat!
Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 – tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, mającej na celu zmianę nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia, zarejestrowało się w ciągu dwóch lat ponad 1 700 szkół z całej Polski.
-
28.07.2022
50% suplementów diety zawiera ukryte składniki pochodzenia zwierzęcego
Raport ujawnił, że firmy zajmujące się suplementami na ogół nie ujawniają składników pochodzenia zwierzęcego w produktach uzupełniających ani sposobu ich pozyskiwania.
-
19.07.2022
Neurony odpowiedzialne za głód mogą być kluczem do walki z epidemią otyłości
W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów.
-
15.07.2022
Globalna liczba osób cierpiących z powodu głodu wzrosła do 828 mln w 2021 r.
Najnowszy raport FAO o stanie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia pokazuje, że świat cofa się w wysiłkach na rzecz wyeliminowania głodu i niedożywienia. A środki wsparcia nie tylko zniekształcają rynek, ale nie docierają do wielu rolników, szkodzą środowisku i nie promują produkcji pożywnej żywności, która stanowi zdrową dietę.
-
13.07.2022
Stosowanie niecukrowych substancji słodzących – WHO konsultuje projekt wytycznych
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
01.07.2022
Oświadczenia porównawcze – aspekty prawne i praktyka rynkowa - Abstrakt artykułu
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
-
01.07.2022
Za nami IV edycja kampanii “Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”
Wspólne gotowanie, smażenie, grillowanie i pieczenie. Naukowe eksperymenty, świąteczne przepisy i nieoczekiwanepołączenia smaków. Oficjalne spotkania i nieformalne pikniki. IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje” za nami.
-
30.06.2022
Jak zastąpić tłuszcze nasycone zdrowszymi zamiennikami w słodyczach i wypiekach?
W produkcji rogalików, cukierków i innych słodyczy na szeroką skalę wykorzystywane są tłuszcze stałe, takie jak olej palmowy, olej kokosowy, masło czy twarda margaryna.
-
21.06.2022
Naukowcy ostrzegają, że wpływ witaminy D na zdrowie może zależeć od jej formy chemicznej
Korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika.
Nasi partnerzy